Stoltenbergparken 1
Stoltenbergparken 4
Stoltenbergparken 5
Stoltenbergparken 3
Stoltenbergparken 2

Musikkpaviljongen i Stoltenbergparken

I en liten park ved byens jernbanestasjon ligger denne majestetiske paviljongen; en høy hvitmalt murpaviljong med rundt blikktak båret av åtte doriske søyler.

Paviljongen ble innviet i 1924. Men det har ikke vært mye musikk eller dans når jeg har besøkt den – murpussen har slått sprekker og pyntes nok mer med spraybokser enn med flagg her. På avstand fungerer den fortsatt som et vitnesbyrd om den borgerlige makt i byen – men på nært hold virker den som et ensomt minnesmerke over en tid da borgerskapet hadde større verdier enn kapitalen.

En gammel dame jeg traff her kunne fortelle at hun ikke trodde den var i bruk på 17. mai eller andre høytider heller. Det er kanskje ikke så rart… For danser man i parken danser man på gamle lik – i perioden mellom 1811 og 1854 var dette en kirkegård. Og navnet har parken fra en av de som ligger gravlagt her: Carl Stoltenberg (1770–1830). Han var kjøpmann og senere skipsreder, og kom fra den mektige slekten Stoltenberg som har aner tilbake til 1600-tallet i denne byen. Carl var representant på Eidsvold i 1814 og senere også stortingsrepresentant. Både han og hans sønn; billedkunstneren Mathias Stoltenberg har en bauta laget av den lokale kunstneren Carl Edvard Paulsen i parken. Begge ble avduket i 1971. Men om det er kunsten som skulle trekke folk til parken er nok det lille basseng med skulpturen ”Satyren”, utført av den danske billedhoggeren Jens Jakob Bregnø av større interesse.

Vel det skal sies, jeg fant noen bevis på fortsatt bruk av paviljongen - noen tomme ølflasker og noen sprøytespisser. Om natten våkner kirkegården til liv, er det ikke det de sier?